top of page

de vacht 

Honden leefden oorspronkelijk in verschillende klimaten. Daarom hebben ze ook verschillende vachten ontwikkeld. Maar ook door selectief fokken, zijn er verschillende vachtsoorten ontstaan.

 

Er bestaan enkele en dubbelen vachten.

 

De dubbele vacht bestaat in theorie uit een boven- en een ondervacht. Een goed voorbeeld hiervan is de Golden Retriever, maar ook de Franse Bulldog en de Beagle.

Honden met een enkele vacht zijn bijvoorbeeld de Poedels, de Yorkshire Terriër en de Afghaanse Windhond.

 

Ook bij de dubbele ondervacht zijn er heel wat verschillen. Zo heeft de Golden Retriever een enorm dikke ondervacht, terwijl dit bij de Franse Bulldog veel minder is.

 

Bij de enkele vacht zien we dat de Poedel een krulvacht heeft en de Yorkshire Terriër een sluike vacht.

 

Voor iedere hondenvacht is er een andere manier om deze te behandelen. In het trimsalon zal ik eerst de vacht zorgvuldig bekijken alvorens te starten met de vachtbehandeling.

 

De verschillende vachtbehandelingen:

  • knippen

  • scheren

  • plukken of trimmen

  • ontwollen

  • borstelen

 

Volgens de rasstandaard moeten bijvoorbeeld de Poedel en Bichon Frisé geknipt of geschoren worden. Maar in praktijk zie je meer en meer Maltezers, Shih Tzu's, ... die ook geknipt of geschoren worden, dit voor het gemak van de hond en het baasje. Dit kan in sommige gevallen wel de vacht van deze rassoort dof en broos maken. Het is dus belangrijk dat de vacht van het desbetreffende hondje wordt bekeken. Ik zal je dan ook het nodige advies geven of knippen of scheren aan te raden is voor jouw hondje.

 

Voor het ontwollen van de vacht wordt er dikwijls gewerkt met het herdersharkje. Hiermee wordt de dode vacht verwijderd, wat zeker in de ruiperiode (2 x per jaar, maart-april, september-oktober) van groot belang is. In de onderhoudsperiode, dus buiten de ruiperiode, wordt het best niet te veel met het herdersharkje gewerkt, om de natuurlijke ruifase niet in de war te brengen. Op voorwaarde natuurlijk dat de hond regematig geborsteld wordt.

 

Enkel borstelen gebeurt voor kortharige honden, indien de vacht mooi staat en goed onderhouden is.

 

Sommige honden hebben een gecombineerde vacht, waardoor ze zowel blokverharing en mozaïekverharing vertonen. Een voorbeeld hiervan is de Engelse Cocker Spaniel. Deze hond heeft op de rug een korte vacht met blokverharing tijdens de ruiperiode. Maar aan de broek, oren en flanken heeft dit ras mozaïekverharing, waar de haren, haar per haar gaat vernieuwen het hele jaar door, net zoals ons haar.

De stukken met blokverharing mogen dan ook niet telkens geborsteld worden, anders ga je de haren zodanig stimuleren om te vernieuwen, zodat de hond het hele jaar door overmatig haar gaat verliezen.

 

Elke dag borstelen is dus niet altijd goed!

 

Bij een slechte vacht of een vacht die verkeerd werd behandeld, kunnen we een vachtcorrectie doen, maar dit is iets van lange adem. Soms duurt het zelfs enkele jaren eer de vacht terug in goede conditie is.

 

In het trimsalon wordt niet enkel rekening gehouden met de vacht van de hond, maar ook met zijn gedrag. Honden kunnen angstig of opgewonden zijn. Elke hond die in het trimsalon binnenkomt zal ik nooit direct benaderen, want dit is voor de hond heel confronterend. De hond moet zelf kunnen beslissen wanneer hij/zij mij vertrouwt. De hond aan je hand laten ruiken doet dikwijls wonderen!

 

Tijdens het trimmen, zal ik de hond op een rustige en zachte manier behandelen. De intonatie van mijn stem is heel belangrijk. Een snoepje of wat afleiding kan de hond rustig maken zodat het trimmen iets aangenaams is.

 

Bij Cat's Precious trimsalon zijn alle honden welkom, ongeacht het ras, het gedrag, de leeftijd, ... Maar ook katten, konijntjes en cavia's zijn welkom. Elk dier verdient respect en een goede verzorging. Daarom is geduld en vertrouwen van groot belang.

 

Een Hart voor Dieren komt bij Cat's Precious dan ook op de 1ste plaats!

 

Hondentrimsalon
Hondentrimsalon
Hondentrimsalon
Hondentrimsalon
Hondentrimsalon
bottom of page