top of page

Katjes en Valeriaan … een perfecte combinatie

Valeriaan, kattenkruid (catnip), Matatabi ... zijn wortels van planten die een speciale reactie oproepen bij het merendeel van onze katjes.

Je kan deze in pure vorm vinden of als spray. In de meeste speeltjes op de markt zit catnip.


Ikzelf werk het liefst met Valeriaan, omdat ik daar het mooiste resultaat mee bereik en … omdat ik het zelf ook wel graag ruik. Ik ben dan ook een halve kat 😹.


Reactie van je katje

Veel katjes reageren positief tot heel intens op Valeriaan. Ze gaan snuffelen, kopjes geven, hevig met de wangen langs het voorwerp wrijven, rollen, trappelen en sommige gaan zelfs kwijlen. Het is alsof je katje in extase gaat. Dit gedrag is heel natuurlijk en heeft niets met sexuele drang te maken.

Sommige katjes reageren er niet op, dit is genetisch bepaald. Bij deze katjes (naar schatting 1 op 3) ontbreekt het gen (of verschillende genen) om geur waar te nemen. Kittens jonger dan 3 maand vertonen ook nog geen reactie.

Verrijking

Geuren zijn enorm belangrijk in het leven van onze katjes. Een speeltje met valeriaan gaat verschillende instincten aanwakkeren: jagen, geur opnemen, spelen, maar ook stressontlading. Ze worden er een beetje “high” van maar deze wortels en kruiden zijn niet verslavend en niet giftig als je katje er een beetje van zou opeten.

Hoe gebruik je valeriaan?

- In speeltjes, om je katje te laten genieten.

- Bij gestreste katten, als stressontlading.

- Bij bange katjes, om hen uit hun schuilplaats te lokken. Let wel, is je katje heel bang, laat haar dan in haar schuilplekje zitten.

- Aantrekkelijk, aanlokkelijk maken van een nieuwe krabpaal of klimboom.


Tips bij het gebruik van Valeriaan

- Heb je een meerkattenhuishouding waar spanningen zijn, test valeriaan eerst bij elk katje apart. Valeriaan (maar ook de andere kruiden en wortels) kunnen de stemming van je katje versterken, waarbij een agressieve kat juist agressiever kan worden in plaats van rustiger.

- Wanneer je katje klaar is met spelen, het speeltje letterlijk links laat liggen, berg het speeltje dan op in een zakje, doosje of gesloten glazen pot. Op die manier blijft de geur behouden en blijft je katje het telkens aanlokkelijk vinden.

- Doe wat valeriaanwortel in de speeldoos waar al de kattenspeeltjes in zitten, zo krijgen alle speeltjes de geur mee.

- Geef je katje het speeltje een aantal keer per week en laat haar ravotten.

- Doe nooit valeriaan (of andere) in de kattenbak, ook niet wanneer je katje onzindelijk is.

- Gebruik enkel valeriaan van goede kwaliteit, andere kunnen een averechts effect hebben op je katje.

- Losse valeriaanwortel bewaar je het best in een glazen potje met deksel, op een koele, donkere en droge plaats.


Wil je meer weten over katjes, over hun verzorging of gedrag … contacteer me gerust op catsprecious@gmail.com of 0473 42 82 56.


Liefs en knuffeltjes aan jullie katjes 😽


Met dank aan de kleine tijgers

foto - Elmo @Stephanie

video 1 - Lucifer & Cleo @Jessica

video 2 - Elmo @Stephanie

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page