top of page

Laat je katje castreren

Vanaf 1 Februari kan je bij de gemeente opnieuw terecht voor een waardebon om je katje te laten castreren. Na castratie zijn de katjes onvruchtbaar.


Wist je dat castratie zowel voor katers als voor poezen is?

Bij castratie worden de geslachtsorganen weg gehaald. Bij de katertjes worden de testikels verwijderd en bij de poesjes de eierstokken en soms ook de baarmoeder.

Bij een sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weg gehaald maar worden de eileiders of zaadleiders enkel onderbroken. Ze zijn dan ook onvruchtbaar maar hormonaal zijn ze nog intact, waardoor de poesjes nog krols kunnen worden en zowel katers als poesjes nog gaan sproeien. Sterilisatie wordt bij katjes bijna nooit gedaan.


Wist je ook dat castratie verplicht is?

Kittens moeten gecastreerd worden voor ze 5 maand oud zijn of wanneer ze naar hun nieuwe huisje gaan. Dit is ook voor kittens die gratis weg gegeven worden!

Enkel kittens die naar een erkende cattery gaan (met een HK-nummer) of die voor het buitenland bestemd zijn hoeven niet gecastreerd te worden.

Wanneer een katje uit het buitenland komt, waar castratie niet verplicht is, dan moet het nieuwe baasje dit binnen de 30 dagen na adoptie toch nog laten doen.


Waarom je katje laten castreren?

Castratie heeft veel voordelen, zowel voor je katje, voor jou als eigenaar als voor de samenleving.

Een van de belangrijkste voordelen voor je katje is de gezondheid. Doordat de hormonen geen vrij spel meer hebben, gaan katers minder of niet sproeien, gaan minder rondzwerven en vechten. Poesjes gaan niet krols worden waardoor ze meer rust hebben. Ook is het risico op seksueel overdraagbare ziektes, zoals oa kattenaids, kattenleucose of FIV hierdoor beperkt.

Poesjes hebben minder kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker.

Voor jou als baasje is het ook een geruststelling dat je poesje niet zwanger naar huis kan komen en je katje gaat langer en gezonder leven.

Bovendien helpt het om de kattenpopulatie wat binnen de perken te houden.


Heb je vragen over het gedrag van onze tijgertjes of heb je een katje dat dringend een trimbeurt kan gebruiken, als kattengedragsadviseur en kat- en vachtvriendelijke kattentrimster help ik je graag verder.


Liefs en knuffeltje aan de katjes

Annick

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page