top of page

Met je katje naar het trimsalon

Laat ik direct met de deur in huis vallen: katjes zijn geen hondjes die in model geknipt worden!


De vacht van een katje heeft (trouwens ook bij de hondjes) verschillende belangrijke functies.


Hun vachtje en daarbij ook de huid

* geeft hen hun prachtig uiterlijk: kortharig, halflangharig, langharig, dit zowel bij onze huiskatjes als de raskatjes. Denk maar aan de weelderige dos haren van de Perzische langhaar of de Maine Coon.

* regelt hun lichaamstemperatuur en zorgt voor vochtregulatie

* beschermt hen tegen de weersomstandigheden: koude, warmte, zon, wind, regen … de vacht is als het ware hun isolatie

*beschermt ook hun organen, denk maar aan een ongeluk met een auto of een kattennagel van de buurkat

* beschermt hen tegen parasieten en bacteriën

* is hun 6de zintuig en maakt deel uit van hun zenuwstelsel


Waarom is het zo belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn? Wel, ik krijg nog regelmatig

de vraag om de haartjes kort te scheren of te knippen. Eerlijk, als ik het woord knippen hoor voor een katje, dan krijgt mijn kattenhartje als een serieuze schok. Een schaar is super gevaarlijk voor een katje. Een klitje wegknippen kan akelige gevolgen hebben, met een gat in de huid als gevolg. Onze katjes hebben nl een heel flexibele huid en heel veel plooitjes, denk maar aan mijn naaktkatjes (op de foto Cullin). Wel onze behaarde katjes zien er, onder hun haardos, net zo uit.

Dus knippen … neen !

Waarom de haartjes niet kort scheren? Wel, omdat zoals ik hierboven heb opgesomd, de vacht een heel belangrijke functie heeft. Ga je de haartjes kort scheren, dan gaat deze functie kapot. Meer zelfs, als een katje keer op keer kort wordt geschoren, dan gaat zelfs de vacht kapot. En dat willen we toch niet! Wij hebben zelf gekozen voor een katje met een lange vacht, toch?


En waarom worden de haartjes tussen de voetkussentjes niet verwijderd?

Sommige baasjes vinden dit niet mooi, maar dit hoort bij het ras, bij het katje, bij haar welzijn. Overal in de vacht, dus ook in de haartjes tussen de voetkussentjes zitten voelsprietjes. Ze hebben deze nodig om te jagen, om hun prooi te vangen.

Deze zijn hun schokdempers als ze van een hoogte springen.


Ik hoor je nu denken: waarom met een katje wel naar een trimsalon? Heel simpel, omdat sommige katjes hun vachtje niet (meer) zelf kunnen verzorgen. Dit kan zijn door ouderdom, pijnlijke gewrichtjes, overgewicht, de lichaamsbouw zoals de forse Britse Korthaar of het korte neusje van de Persjes. Deze katjes hebben onze hulp nodig. De klitjes, of slechter vervilting wordt zorgvuldig weg geschoren. Maar we proberen zo

veel mogelijk vacht te redden. Dit is ook de reden waarom te veel kammen of kammen met het verkeerde materiaal (furminator, rubbermatjes, ontklitters …) een averechts effect geeft op een kattenvachtje. Wij proberen zo veel mogelijk de natuurlijke vachtgroeicyclus in stand te houden. Ik denk nu bv aan de Britse Korthaar Flo. Flo zat continue in de rui. Met de juiste behandeling en het juiste materiaal is Flo zijn vachtje terug gezond en hoeft deze schat maar een 2-tal keer per jaar op “groot onderhoud” komen. Super toch!


Wil je meer weten over kattenvachtjes en hoe ze te verzorgen, aarzel dan niet … Bij Cat’s Precious kan je terecht voor zowel advies op maat van jouw katje als voor een workshop om zelf de vacht van je katje in goede conditie te houden.


Contacteer me via 0473 42 82 56 of catsprecious@gmail.com. Ik kijk er alvast naar uit nog meer katjes te mogen verzorgen.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page