top of page

Statische katjes

Je hebt het waarschijnlijk ook al ondervonden. Je aait je katje (of ander diertje) en krijgt plots een elektrische schok, vooral in de winter tijdens koude dagen. Dit is statische elektriciteit, net zoals wijzelf soms ervaren als we een metalen kast of deurklink aanraken of wanneer we 's morgens onze haren kammen en deze in de lucht gaan staan. Elektronen hopen zich op en resulteren in een schok. 


 

Waarom wordt de vacht van een katje statisch?

 • Droge lucht binnenshuis. Doordat er niet genoeg vochtigheid in de lucht zit, zullen bepaalde oppervlakken zoals tapijten, stoffen meubels, bepaalde kledingstukken en … fleecedekentjes (!!) zich ontladen bij contact met een ander oppervlak … je katje.

 • Droge vacht. Wanneer de huid en de vacht van je katje heel droog is, kan er zich statische elektriciteit opstapelen. Schilfertjes (roos) in de vacht kunnen wijzen op een te droge vacht. Je voelt het ook als je de vacht streelt.

 • Synthetische stoffen. Je beddengoed, je kleding, dekentjes, bevatten dikwijls synthetische vezels die statische elektriciteit opbouwen, vooral stoffen met polyester zijn heel statisch. Let op met fleecedekentjes.

 • De vacht van je katje te veel kammen én met de verkeerde kam. Wanneer je te veel kamt en dan ook nog eens met verkeerde materialen, zal de statische elektriciteit opbouwen. Gebruik zeker geen plastiek of rubber.

 • De leeftijd van het katje en gezondheidstoestand. Oudere katjes en katjes met gezondheidsproblemen hebben dikwijls een droge huid en vacht. 

 

Foto Ilyo in het kattenpension: deze jongen wordt al wat ouder en zijn vachtje is gemakkelijk droog. Een aantal keer per dag ga ik met een vochtig microvezeldoekje over zijn vachtje om zijn vachtje te hydrateren. Dit helpt bovendien om de dode en kapotte haren uit zijn vachtje te verwijderen.Wat kan je er aan doen?

 • Een luchtbevochtiger kan helpen bij een droge lucht binnenshuis en een droge vacht van je katje. Een ideale luchtvochtigheid binnenshuis is 55 à 60%. Dit is trouwens ook voor ons van belang.

 • Hang waterverdampers aan je radiator of zet extra waterkommetjes in huis zodat het water kan verdampen en extra vocht in de omgeving kan brengen.

 • Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in je huis. 

 • Zet af en toe je raam open om te ventileren.

 

 

Foto Cat’s Precious kattenpension: aan de radiators hangen waterverdampers om extra vocht in de lucht te brengen.

 

 • Gebruik een ruw microvezeldoekje, maak het vochtig met lauw water en ga over de vacht van je katje. Dit helpt om de vacht te hydrateren en bovendien verwijder je hiermee de dode en kapotte haren.

 • Vocht inbrengend schuim van Dermagroom gebruik ik regelmatig in het trimsalon bij katjes waarvan de vacht heel droog is. Er bestaan ook spot-on producten die je over de vacht doet. Vraag hierbij raad aan je dierenarts.

 • Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren kunnen een extra voordeel hebben. Vraag ook hiervoor raad aan je dierenarts.

 • Wat je zeker niet mag doen, is het katje wassen. Katjes worden niet graag gewassen maar erger, je neemt hun natuurlijke geur weg zodat ze zichzelf niet meer herkennen of bij meerkattenhuishoudens, zullen de katjes elkaar niet meer herkennen. Veel shampoos gaan ook de huid nog meer uitdrogen.

 • Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen. Ik gebruik in het trimsalon en het kattenpension katoenen babydekentjes. Deze zijn ook zacht en gemakkelijk te wassen.

 • Kies voor een metalen kam (deze zijn te verkrijgen in het trimsalon) en kam niet te veel. Regel is om dagelijks de vacht van je katje met je vingers te controleren op beginnende klitjes en deze met de vingers of de voorste tandjes van je metalen kam te verwijderen. 


  

En wat als wijzelf het probleem zijn?

 • Het kan zijn dat het vachtje en de huid van je katje goed gehydrateerd zijn en dat je toch schokken krijgt. Wel, dan ben je misschien zelf statisch!

 • Ikzelf ben hier nogal gevoelig aan, daarom maak ik mijn handen vochtig vooraleer ik een katje verzorg of vooraleer ik in het pension de katjes knuffel. Let wel op dat je handen niet te nat zijn, want dat gaan ze ook niet leuk vinden. Je kan ook een handlotion gebruiken maar hier ook opletten dat er geen geur in zit en dat je niet te veel op je handen doet. Zorg ook voor jezelf dat je handen niet uitdrogen en schuurpapier worden want dat gaan de katjes ook niet op prijs stellen als je hen aait.

 

 


Hulp nodig inzake kattengedrag of voor de vachtverzorging van je katje?

Stuur een mail naar catsprecious@gmail.com

of WhatsApp op 0473 42 82 56

Ik help je graag verder !

Liefs Annick62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page