top of page

Katjes spreken door te krabben

Krabt jouw katje ook aan je sofa of stoelen? Waarom doen ze dit en hoe kan je vermijden dat je nieuwe sofa straks vol kattennageltjes zit? Lees snel verder ….


De nageltjes

Een kattenpootje … vinden jullie dat ook zo mooi? Die teentjes, de zachte kussentjes maar ook nageltjes. Katjes hebben aan elke voorpoot 4 nageltjes en een klauw, dit is het nageltje aan de zijkant van het pootje. Aan de achterpootjes hebben ze 4 nageltjes.














Verzorgen van de nageltjes

Katjes kunnen hun nageltjes zelf perfect verzorgen. Door te krabben gaan ze de kleine versleten nagels, een soort omhulsels rond de nieuwe nagel, verwijderen. Zo blijven hun nagels altijd gezond en scherp. Misschien heb je deze oude omhulsels ooit al gevonden op de grond, stoel of sofa. Katjes doen hun pedicure meestal dicht bij hun slaapplaats, in hun hartsgebied en vooral op verticale oppervlakten.


Krabben als communicatiemiddel

Maar katjes krabben ook nog om andere redenen. Krabben is natuurlijk gedrag wat al sinds hun vroege voorouders in hun genen zit.


Zo gaan katjes door het krabben geuren achter laten, feromonen. Dit doen ze om hun omgeving herkenbaar te maken voor zichzelf maar ook voor andere katjes. In mensentaal kunnen ze door te krabben zeggen: "oh, hier ben ik al geweest" of "oei, mijn broer is hier geweest, laat ik maar snel mijn geur ook achterlaten". Dit geeft hen een vertrouwd gevoel.


Ook zullen ze krabben en hiermee geur achterlaten als stressontlading. Dit zullen ze meestal doen als ze iets niet vertrouwen of als er veranderingen zijn in hun omgeving. Ook wanneer er ineens een vreemde kat voor het raam komt zitten. Stress is een van de grootste oorzaken voor onzindelijk gedrag. Bouwt de stress en spanning op, dan zou het wel eens kunnen dat je katje begint te sproeien. Wanneer je katje de kans krijgt om al krabbend stress kwijt te raken, draagt dit bij aan haar algemeen welzijn. Krabben als stressontlading zullen ze meestal doen op horizontale oppervlakten.

Dus door te krabben, en hiermee geuren achter te laten, gaan katjes communiceren met zichzelf en hun omgeving.


Dus krabt je katje aan je sofa of stoelen, dan is dit gewoon natuurlijk gedrag. Dit kan je niet vermijden en mag je ook niet verbieden. Je kan wél andere krabmogelijkheden aanbieden zodat je meubels gespaard blijven van kattennageltjes.

Zo kan je heel leuke krabmeubels vinden. Je hebt ze in alle vormen. Gebruik zowel horizontale als verticale krabmogelijkheden en zorg bij de verticale dat ze hoog genoeg zijn zodat je katje zich volledig kan uitrekken. Je kan ook bv de poot van je stoel of tafel voorzien van een krabplank of sisal ronddraaien, zo’n koord dat rond de krabpaal zit. Plaats krabmeubeltjes of krabplankjes aan doorgangen of deuren, want daar is het voor een katje meestal heel spannend. Katjes krabben ook graag aan een oppervlak dat golvend is, want zeg nu zelf, een boom is ook niet vlak.




Nu je dit weet, zal je het krabben van je katje anders bekijken. Super toch, jij blij en je katje blij.


Meer weten over katjes, hun verzorging en gedrag? Je leest het in een volgende blog.


Heb je vragen of advies nodig over je katje, geef gerust een seintje via catsprecious@gmail.com of 0473 42 82 56.











57 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page