top of page

Uitbraak Kattenziekte in Nederland, laat je katje vaccineren !

Na een recente uitbraak van Kattenziekte (Parvovirus) in Nederland, werden recent ook in België een 2-tal gevallen bevestigd.

 

In Nederland is door de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) een uitbraak van kattenziekte geconstateerd. Deze besmettelijke ziekte vormt een ernstige bedreiging, vooral voor jonge katjes en kittens. Ongeacht waar je woont, je kunt jouw katje tegen deze ziekte beschermen door hem of haar tijdig te laten vaccineren.

 

Wees waakzaam en laat je katje vaccineren, ook al is het een binnenkatje !


Ook binnenkatjes lopen risico!

Als je katje niet of onvoldoende gevaccineerd is, kan ook je binnenkatje besmet raken. Het virus kan langdurig infectieus blijven in de omgeving en kan via handen, kleding, en andere voorwerpen in huis worden gebracht. Het advies is om ieder katje, dus ook je binnenkatje, te vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. Na vaccinatie ontwikkelt een katje doorgaans een goede en langdurige bescherming.


Wat is kattenziekte?

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte die ernstige diarree kan veroorzaken en het immuunsysteem van het katje aantast. Dit maakt het katje kwetsbaar voor andere infecties. Zonder vaccinatie kan kattenziekte fataal zijn.


Hoe verspreidt het virus zich?

Besmette dieren verspreiden het virus via ontlasting. Een katje kan besmet raken door contact met een ziek dier, een recent hersteld dier, of een besmette omgeving. Het virus kan ook via kleding en handen worden overgedragen. Ook via de onderkant van je schoenen, kan je virusdeeltjes meenemen naar huis.

De ontlasting van besmette katjes blijft maanden of zelfs jaren besmettelijk in de omgeving, vooral wanneer het beschermd wordt door organisch materiaal zoals aarde of bladeren (Greene & Addie, 2006).


Hoe goed beschermt de vaccinatie?

Na vaccinatie bouwt een katje doorgaans een goede en langdurige bescherming op. Raadpleeg je dierenarts voor een gepast vaccinatieschema, ook voor vaccinatie kattenniesziekte en kattenleucose.


Hoe herken je kattenziekte?

Zelfs als je katje gevaccineerd is, kan het nuttig zijn de symptomen van kattenziekte te herkennen, vooral als je contact hebt met andere (zwerf)katjes of katjes die vanuit het buitenland komen.

 

Symptomen van kattenziekte:

·  Koorts

·  Verlies van eetlust

·  Braken

·  Diarree

·  Uitdroging

·  Slijmvliezen worden bleek

·  Ontsteking aan de ogen

·  Plotselinge dood bij (jong)volwassen katjes, met niesziekte-achtige klachten

 

Kun je een kat testen op kattenziekte?

Er bestaat geen specifieke sneltest voor kattenziekte, maar de dierenarts kan gebruik maken van een antigeensneltest voor het honden parvovirus. Deze is redelijk betrouwbaar. De Universiteit Utrecht adviseert de qPCR-test als de meest betrouwbare en gevoelige test.


Wat kunnen katteneigenaren doen?

Heel simpel: zorg ervoor dat je katje volledig gevaccineerd is tegen kattenziekte en andere ziektes.

Was regelmatig je handen en ontsmet zeker je handen wanneer je in contact bent geweest met zieke katjes (ongeacht welke ziekte).


Hier in het kattentrimsalon, worden na elk katje de materialen, de trimtafel schoongemaakt en ontsmet. De vloer wordt gestofzuigd en ontsmet. Het trimjasje gaat in de wasmand en ik doe een nieuw jasje aan bij elk nieuw katje.


In het kattenpension worden de eet- en drinkbakjes dagelijks afgewassen, de kattenbakken worden meerdere keren per dag uitgeschept, de verblijven worden schoongemaakt. Bij check-out van een katje wordt het verblijf schoon gemaakt en ontsmet. Alle krabmaterialen, mandjes en dekentjes worden gewassen en ontsmet, zodat een volgend katje in een proper verblijf zijn of haar vakantie kan doorbrengen.


Voor welke ziektes is vaccinatie verplicht in België?

In België geldt een vaccinatieplicht voor Kattenziekte, kattenniesziekte en kattenleucose.

 

Standaard vaccineren dierenartsen tegen

  • Kattenziekte

  • Kattenniesziekte


Voor binnenkatjes wordt het vaccin tegen kattenleucose niet altijd standaard gegeven, maar dit is wel een verplichting als katjes op hotel gaan! Om je katje volledig te beschermen laat je best ook hiervoor vaccineren

 

Je kan de info over vaccinatie hier vinden.

Contacteer mij gerust bij twijfel of contacteer je dierenarts.


Bronnen

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page